Zuigflesjes en tuitbekers

Zuigflesjes en tuitbekers die gevuld worden met een suikerhoudende of zure drank en waar continu op gesabbeld wordt, kunnen een specifieke vorm van tandbederf veroorzaken: zuigflescariës.

Dit kan al ontstaan bij al zeer jonge kinderen. Soms al zeer snel nadat de melktandjes zijn doorgebroken. Zie voor meer informatie over deze vorm van cariës bij zuigflescariës.

Belangrijk

Geef om zuigflescariës te voorkomen nooit een zuigflesje of tuitbeker gevuld met suikerhoudende of zure dranken waar langdurig op gesabbeld wordt. Hieronder vallen onder andere (kinder)limonades, vruchtensappen, yoghurtdranken, papjes én melk.

In de nacht gaat het proces van tandbederf nog sneller omdat er dan weinig speeksel in de mond aanwezig is dat het gebit beschermt. Geef daarom vooral 's nachts geen zuigflesje of tuitbeker met één van deze dranken mee naar bed.

Melk in zuigflesjes

Melk is in beginsel niet schadelijk voor het kindergebit, maar wel als het gebit er continu mee in aanraking komt. Dit is precies wat er gebeurt als er dagelijks of 's nachts voortdurend op een zuigflesje of tuitbeker met melk gesabbeld wordt. De melksuikers in de melk kunnen in dat geval zuigflescariës veroorzaken. Als melk in een zuigflesje of tuitbeker gewoon in één keer opgedronken wordt is dit risico niet aanwezig.

Tip

Water en thee (zonder fruitsmaakjes en zonder suiker) zijn wel veilig om in een zuigflesje of tuitbeker te doen waarop langdurig wordt gesabbeld!

Afwennen van een zuigflesje

Als een kind erg gewend is aan een (nachtelijk) zuigflesje met suikerhoudende of zure drank, wen dit dan zo snel mogelijk af. Hiervoor kan de inhoud steeds meer aangelengd worden met water tot het alleen nog water bevat. Neem het zuigflesje ook direct na het in slaap vallen weg.

Belangrijk

Schakel om zuigflescariës te voorkomen, vanaf de leeftijd van 9 maanden, zo snel mogelijk over van een zuigflesje naar een gewone drinkbeker.

Dit kan eventueel eerst met als tussenstap een tuitbeker. Deze wordt sneller leeggedronken. Maar laat ook niet de hele tijd uit een tuitbeker sabbelen.