Verantwoord snoepen

Kinderen niet laten snoepen werkt eigenlijk niet. Overal om hen heen is de verleiding van snoep en het is praktisch onmogelijk om snoepen te verbieden.

Het is veel belangrijker om regels rond het snoepen af te spreken zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn en leren om verantwoord te snoepen. Het kan soms moeilijk zijn maar probeer consequent te zijn in de snoepregels. En geef niet altijd snoep als beloning, maar zoek naar alternatieven.

Belangrijk

Het is voor een gezond gebit vooral belangrijk het aantal keren op een dag dat gesnoept wordt te beperken. In de praktijk komt het erop neer dat het beter is een hand snoepjes in één keer op te eten in plaats van over de hele dag snoepjes te nemen.

Extra schadelijk

Vooral snoep waar lang op gesabbeld wordt, zoals bijvoorbeeld lolly's en zuurtjes, is schadelijk voor het gebit. Maar ook kleverig snoep als toffees, kleverige soorten drop en winegums blijven lang aan het gebit plakken. Daarnaast zijn candyspray erg slecht voor het gebit. Deze snoepsoorten blijven niet alleen langer in de mond maar bevatten vaak nog eens veel suiker en zuren.

Traktaties

Als het kind trakteert op school of de peuterspeelzaal, kies dan ook eens voor een gezonde traktatie. Kinderen vinden het krijgen van een klein speeltje in plaats van altijd zoetigheid ook erg leuk. Voorbeelden zij bijvoorbeeld een potlood, stickers en bellenblaas. Veel scholen en peuterspeelzalen hebben bovendien regels rond het trakteren.

Kauwgom

Kauwgom is zo slecht nog niet voor het gebit. Suikervrije kauwgom met bij voorkeur Xylitol helpt het gebit te beschermen. Het werkt tegen de bacteriën die gaatjes veroorzaken en stimuleert het speeksel in de mond. Speeksel helpt de zuuraanvallen op het gebit te neutraliseren. Het kauwen op kauwgom zonder suiker helpt het gebit tegen tanderosie en gaatjes (cariës) te beschermen.

Dit geldt natuurlijk niet voor de suikerhoudende (bubbel)kauwgom of kauwgomballen.

Gerelateerde pagina's