Invloed op het gebit

Suiker

Suiker kan gaatjes (cariës) in het gebit veroorzaken. Dit komt omdat suiker door bacteriën in onze mond omgezet wordt in een zuur. Dit zuur lost het glazuur van het gebit op. Het glazuur kan zich hiervan (geholpen door het speeksel) wel weer herstellen, maar dit proces duurt een tijdje. Als er echter steeds te kort op elkaar producten met suiker worden gegeten of gedronken, krijgt het glazuur niet meer de kans om te herstellen en zal er een gaatje ontstaan. Meer hierover vindt u onder cariës.

Zuren

Zuren zitten in veel voedingsmiddelen. Ze komen hier van nature in voor of worden toegevoegd. Dat een product zuren bevat kun je vaak niet duidelijk proeven. Deze zuren kunnen tanderosie (wegslijten van het glazuur) veroorzaken. De zuren die in voedingsproducten voorkomen kunnen het glazuur rechtstreeks oplossen. Dit in tegenstelling tot suikers die eerst omgezet moeten worden in een zuur door bacteriën in de mond. Bij zure producten gaat het oplossen van het glazuur dus eigenlijk nog makkelijker. Daarbij gaat het bij deze aantasting ook vaak om een groot oppervlak van het gebit.

Het effect van zuren houdt in de mond minimaal een half uur aan nadat er iets zuurs gegeten of gedronken is. Ook van een zuuraanval kan het glazuur weer herstellen, maar net als bij suikers duurt dit proces een tijdje. Voor het gebit is het slecht als er te vaak op een dag producten die zuren bevatten gegeten of gedronken worden. Het glazuur van het gebit lost dan blijvend op omdat het niet meer de tijd krijgt om te herstellen. Glazuur dat eenmaal weg is komt niet meer terug. Meer hierover vindt u onder tanderosie.

Combinatie van suiker en zuren

Erg schadelijk voor het gebit is de combinatie van suiker en zuren die in veel voedingmiddelen zit, vooral ook in frisdranken. Fabrikanten voegen vaak juist extra suiker aan een product toe om de zure smaak te verminderen. Zo proef je eigenlijk niet meer dat je een zuur product eet of drinkt.

Invloed voedingspatroon

Bij een voedingspatroon van 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 tussendoortjes op een dag is het effect van voedingsmiddelen met suiker en/of zuren beperkt. Het gebit krijgt hierbij voldoende tijd om zich te herstellen.

Belangrijk

Door ons moderne voedingspatroon zijn we steeds vaker op een dag suikerhoudende en zure producten gaan eten en drinken. Met als gevolg continue suiker- en zuuraanvallen op het gebit. En dat iedere dag weer opnieuw! Hierdoor is er een grotere kans op cariës en tanderosie.

Eten en drinken vlak voor of tijdens het slapen (denk aan het sabbelen op een zuigfles in de nacht) is extra slecht voor het gebit. Dit omdat er 's nachts minder speeksel is dat helpt bij de bescherming tegen cariës en tanderosie. Zie voor meer informatie zuigflesjes en tuitbekers.