Goede voedingsgewoonten

Vooral de wijze waarop gegeten en gedronken wordt is van invloed op het gebit. In de praktijk komt het er voornamelijk op neer om het aantal tussendoortjes op een dag te beperken.

Het is slecht voor het gebit om over de hele dag verspreid steeds (kleine) beetjes te eten en/of te drinken. Bij kleine kinderen is het bijvoorbeeld slecht om gedurende de hele dag of nacht steeds kleine slokjes uit een zuigflesje of (tuit)beker te kunnen nemen. Zie voor meer informatie zuigflesjes en tuitbekers.

Belangrijk

De belangrijkste voorzorgsmaatregel voor een gezond gebit is om het aantal keren dat gegeten en gedronken wordt tot 7 keer per dag te beperken. Dit is inclusief de 3 hoofdmaaltijden.

Tussendoortjes op vaste momenten

Het is goed om een kind te wennen aan het geven van tussendoortjes op vaste momenten op de dag. Geef op die momenten ook liever wat te eten en te drinken tegelijk in plaats van ieder half uur iets apart.

Gewenning zoete smaken

Verder is het goed om een kind van jongs af aan niet teveel aan zoete smaken te wennen. Kies vaker tussendoortjes zonder suiker en voeg niet overal suiker aan toe. Een kind dat minder gewend raakt aan zoete smak