Voeding en gebit

Onze eet- en drinkgewoonten kunnen grote invloed hebben op de gezondheid van het gebit. Gaatjes (cariës) en slijtage van het glazuur (tanderosie) kunnen mede ontstaan en verergeren door verkeerde voedingsgewoonten.

Daar komt voor kinderen nog eens bij dat hun gebit hiervoor extra kwetsbaar is. Het glazuur van de net doorgekomen tanden en kiezen (van zowel het melk- als het blijvend gebit) is nog niet geheel uitgehard en wordt daarom eerder aangetast.

De toename van cariës en tanderosie bij kinderen die de laatste tijd merkbaar lijkt te zijn, wordt onder andere veroorzaakt door ons veranderde eet- en drinkpatroon. En dan met name door het aantal keren op een dag dat we ons gebit blootstellen aan voedingsmiddelen die het gebit kunnen aantasten. Het is steeds gewoner geworden om vaker op een dag tussendoortjes te eten en drinken, dat geldt zeker ook voor kinderen. Veel van deze tussendoortjes bevatten suikers en zuren en dit betreft ook vaak producten die specifiek voor kinderen zijn. Er is daarnaast een toename te zien van het drinken van frisdranken en sportdrankjes, vooral door kinderen en jongeren.

Alle reden om juist bij kinderen extra aandacht te besteden aan het aanleren van goede eet- en drinkgewoonten, want kinderen hebben een gezond gebit de rest van hun leven weer nodig om goed mee te kunnen eten en drinken!

Klik op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie over eten en drinken: