Tandpasta

Tandpasta dient niet alleen voor om het gebit schoon te maken, maar heeft ook een belangrijke beschermende werking door de fluoride die er in zit.

Let er bij het kopen van tandpasta goed op dat deze geschikt is voor de juiste leeftijd. De benamingen die fabrikanten gebruiken kunnen verwarring geven. Zo zijn er kindertandpasta's die geschikt zijn voor een leeftijd tot 5 jaar en andere kindertandpasta's die juist geschikt zijn voor een leeftijd vanaf 5 jaar.

In een kinder- of peutertandpasta geschikt voor kinderen tot 5 jaar zit minder fluoride dan in tandpasta geschikt vanaf 5 jaar. Kleine kinderen kunnen nog niet goed spoelen en slikken daarom vaak tandpasta in.

Belangrijk

Gebruik voor kinderen tot 5 jaar een speciale peutertandpasta of een kindertandpasta geschikt voor kinderen tot 5 jaar.

Gebruik voor kinderen vanaf 5 jaar een tandpasta voor volwassenen of een kindertandpasta geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Kinderen houden vaak nog niet zo van sterke (pepermunt) smaken. Doordat een kind een tandpasta niet lekker vindt kan het minder goed gaan poetsen of niet willen poetsen. Er zijn veel verschillende smaakjes te koop van zachte pepermunt tot fruitsmaakjes.

Tip

Gebruik een klein beetje tandpasta! Kies een tandpasta die een kind lekker vindt smaken. Een kind zal dan beter poetsen!

Fluoride in tandpasta

Fluoride in tandpasta helpt het glazuur van tanden en kiezen extra sterk te maken. Het versterkt de zwakke plekken in het glazuur bij het eerste begin van een gaatje (een ontkalking van het glazuur), en voorkomt zo erger. Daarnaast maakt fluoride het nog poreuze en kwetsbare glazuur van pas doorgekomen tanden en kiezen sterker.

Het fluoride gehalte in peuter- en kindertandpasta's is enige tijd geleden verhoogd. De reden hierachter was dat men niet langer het gebruik van fluoride tabletjes adviseerde. In principe biedt het poetsen met fluoride tandpasta genoeg bescherming.

In enkele gevallen is alleen het poetsen met een fluoridetandpasta niet voldoende om het gebit te beschermen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er veel gaatjes ontstaan, bij tanderosie of bij het dragen van een beugel. De tandarts kan dan extra fluoridegebruik adviseren in de vorm van spoelen met een fluoride spoelmiddel of een keer extra poetsen.