Tandenborstel

Kies voor kinderen een kleine tandenborstel met zachte haartjes. Er zijn heel veel leuke kindertandenborstels te koop die het poetsen tot een plezier kunnen maken. Let er bij het kiezen van een tandenborstel wel op dat een kind de steel goed kan vastpakken.

Oudere kinderen kunnen voor een wat grotere borstelkop kiezen. Toch is het ook voor hen verstandig om voor een niet al te grote borstelkop te kiezen. Een kleinere borstelkop komt beter overal bij en maakt daardoor beter schoon.

Belangrijk

Gebruik geen harde en liever ook geen medium borstel. Deze kunnen op de lange duur tand en tandvlees beschadigen.

Vervangen van de tandenborstel

Vervang een tandenborstel als de haartjes uit elkaar gaan staan. Hij poetst dan niet goed meer. Dit is gemiddeld na 3 maanden.

Als de haren van een tandenborstel al veel eerder plat gaan staan, wordt er te hard gepoetst. Vooral kinderen zie je vaak erg hard op een borstel drukken en een nieuwe tandenborstel is dan al na een week "helemaal plat" gepoetst. Hard poetsen is niet goed voor het tandvlees, dit kan hierdoor terug gaan trekken. Het is ook moeilijk weer af te leren. Let er daarom bij kinderen op dat ze niet te hard/ruw (leren) poetsen en probeer dit tijdig te corrigeren.

Voor de rustige poetser, bij wie de borstelhaartjes keurig rechtop blijven staan, is het ook verstandig om uit hygiënisch oogpunt de tandenborstel na zo'n 3 maanden te vervangen. In een gebruikte borstel zitten na een tijdje veel bacteriën.