Tandenpoetsen peuters / kleuters

Vanaf 2 jaar is het goed kinderen zelf hun tanden te laten poetsen zodat ze het ook leren. Daarnaast willen peuters zo rond die leeftijd vaak graag hun eigen tandjes poetsen.

In het begin moeten kinderen nog wennen aan het tandenpoetsen. Het poetsen hoeft niet gelijk helemaal perfect te gaan. De aanwezigheid van de tandpasta in de mond is al erg belangrijk. De fluoride in de tandpasta zorgt namelijk voor verdere uitharding van het glazuur van de pas doorgekomen tanden en kiezen. Langzamerhand zal het tandenpoetsen steeds beter en makkelijker gaan.

Belangrijk!
Poets vanaf de leeftijd van 2 jaar 2 keer per dag.

Helpen met napoetsen

Kinderen tot de leeftijd van 10 jaar hebben nog niet de motoriek om zelf hun tanden helemaal goed schoon te maken. Dit terwijl goed poetsen op deze leeftijd juist zo belangrijk is. Het is daarom noodzakelijk om als ouder tenminste 1 keer per dag na te poetsen. Laat kinderen bijvoorbeeld 's morgens zelf poetsen en neem 's avonds extra tijd en aandacht om samen met het kind goed te poetsen.

Zie voor meer informatie napoetsen.

Belangrijk!
Poets tot de leeftijd van 10 jaar een kind in ieder geval 1 keer per dag na.

Een goede tandpasta voor peuters en kleuters

Poets in het begin met een klein beetje peutertandpasta die geschikt is voor kinderen tot 5 jaar. Deze bevat minder fluoride dan tandpasta voor volwassenen en het kan geen kwaad als kinderen peutertandpasta doorslikken.

Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan een tandpasta voor volwassenen of een tandpasta voor kinderen vanaf 5 jaar worden gebruikt. 

Meer informatie kunt u vinden onder Tandpasta.

Een geschikte tandenborstel voor peuters en kleuters

Kies voor een peuter of kleuter een speciale kleine tandenborstel met zachte haartjes. Ook kunnen peuters en kleuters prima poetsen met een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel spreekt meestal ook nog eens extra aan wat het poetsen stimuleert.  Al is het wel goed ze ook met de hand te leren poetsen.

Meer informatie kunt u vinden onder Tandenborstel en Elektrische tandenborstel.

Extra opletten: eerste blijvende kiezen

Let bij het tandenpoetsen van het melkgebit vooral extra goed op de eerste blijvende kiezen die achter het melkgebit doorkomen op ongeveer 5-jarige leeftijd. Ze worden vaak niet opgemerkt omdat er niet echt "gewisseld" wordt en dikwijls overgeslagen bij het poetsen.

Niet willen tandenpoetsen

Voor menig ouder kan het tandenpoetsen soms best lastig zijn omdat kinderen niet altijd even enthousiast meewerken en soms letterlijk de kaken op elkaar houden.

Tips hiervoor kunt u vinden onder Niet willen tandenpoetsen.

Tip
Maak van het tandenpoetsen een leuk spelletje. Zet bijvoorbeeld een muziekje op of zing een liedje.