Niet willen tandenpoetsen

Niet alle kinderen vinden het leuk om hun tanden te poetsen. Menig ouder zit met de handen in het haar als een kind de kaken stijf op elkaar houdt en niet wil meewerken.

Er zijn enkele handigheidjes om het poetsen prettiger te maken voor zowel ouder als kind. Kijk altijd eerst of er eventueel een oorzaak kan zijn van het niet willen poetsen. Is bijvoorbeeld de tandpasta niet lekker of heeft een kind pijn? Als een kind kiespijn heeft kan het daardoor niet willen poetsen.

Belangrijk

Houd in gedachte dat het niet willen poetsen meestal niet in één keer wordt opgelost. Probeer het op een positieve manier te blijven benaderen, ook al gaat het niet meteen perfect.

Breng vanaf het begin regelmaat in het poetsen en probeer hier, ook al gaat het soms moeilijk, niet vanaf te wijken. Naarmate een kind eraan gewend raakt dat regelmatig poetsen erbij hoort zal het langzamerhand beter gaan. Blijf consequent en blijf volhouden.

Laat het kind zelf een leuke tandenborstel en een lekker smakende tandpasta uitzoeken. Misschien vindt een kind een elektrische tandenborstel wel reuze leuk! De meeste kinderen zijn heel enthousiast om daar mee te poetsen.

Maak een spelletje van het poetsen. Vertel bijvoorbeeld wat voor beestjes weggepoetst worden: gele, paarse, kleine, grote, die hard rennen. Of zet een muziekje op, zing een liedje of vertel een verhaaltje. Gebruik eventueel een eierwekker of een zandloper om de tijd aan te geven. Geef na het goed poetsen een kleine beloning, bijvoorbeeld een klein stickertje op een stickerkaart. Doe dit 's avonds en 's morgens en geef als de kaart vol is een poetsdiploma.

Tip

Geef zelf het goede voorbeeld met poetsen. Of nog beter: poets zelf tegelijk met het kind! Kinderen doen ouders altijd graag na.

Poets voorzichtig bij het napoetsen, zodat het kind geen pijn heeft. Vooral bij het doorbreken en wisselen kunnen tanden of kiezen gevoelig zijn. Poets wel op die plaatsen, maar extra voorzichtig!

Als het poetsen echt helemaal niet lukt kunt u de tandarts of mondhygiënist om advies vragen.