Napoetsen

Kinderen tot de leeftijd van 10 jaar hebben nog niet de motoriek om zelf hun gebit helemaal goed schoon te poetsen. Dit terwijl goed poetsen in deze periode juist heel belangrijk is.

Help kinderen daarom 1 keer per dag bij het poetsen door het gebit na te poetsen. Doe dit ondanks dat wat oudere kinderen misschien wel van mening zijn dat ze het prima zelf kunnen. Kies een moment uit dat het rustig is en wanneer er even de tijd voor is. In de avond voor het slapen gaan verdient wel de voorkeur omdat het gebit dan helemaal schoon is voor de nacht.

Belangrijk

Poets het gebit van een kind tot de leeftijd van 10 jaar iedere dag na.

Kijk zelf wat een prettige houding en een goede positie is bij het napoetsen. U kunt voor of achter het kind gaan staan, dat is een beetje een persoonlijke voorkeur. Zorg in ieder geval voor goed licht. Napoetsen kan heel handig met een elektrische tandenborstel, als een kind dat prettig vindt.

Poets wel voorzichtig bij het napoetsen. Vooral als er tanden of kiezen doorbreken of als er gewisseld wordt kan het voor een kind gevoelig zijn. Poets dan wel gewoon door, maar doe dit extra voorzichtig.

Bij kinderen vanaf 10-jarige leeftijd is het ook verstandig om zo af en toe nog eens te controleren of het poetsen goed gaat.

Tip

Op ongeveer 5-jarige leeftijd komen achter het melkgebit de eerste blijvende kiezen door. Ze worden vaak niet opgemerkt omdat ze achter in mond zitten en er nog niet echt "gewisseld" wordt.

Toch is het heel belangrijk deze kiezen vanaf het doorbreken van het eerste puntje te poetsen. Let hier bij het napoetsen op.