Goed tandenpoetsen

Vaak wordt nog te snel, te weinig of niet goed gepoetst. Even snel de tandenborstel langs het gebit halen en daarbij de helft overslaan is niet voldoende.

Daarnaast is het belangrijk het tandenpoetsen niet te snel aan het kind zelf over te laten en als ouder te helpen met napoetsen.

De gouden regel is 2 minuten tandenpoetsen. Dit lijkt misschien veel, maar het is wel de tijd die nodig is om alle tanden en kiezen aan alle kanten goed schoon te maken.

Bovendien maakt tandenpoetsen niet alleen het gebit schoon, maar daarnaast zorgt de fluoride in tandpasta dat tanden en kiezen sterker worden en beter bestand zijn tegen gaatjes en tanderosie. Om het gebit goed schoon te maken is een goede poetstechniek belangrijk.

Hoe vaak tandenpoetsen?

  • Poets 1 keer per dag vanaf het doorkomen van het eerste tandje tot de leeftijd van 2 jaar.
  • Poets 2 keer per dag vanaf de leeftijd van 2 jaar: 's ochtends en 's avonds.
  • Blijf in ieder geval tot de leeftijd van 10 jaar als ouder 1 keer per dag napoetsen. Zie voor informatie napoetsen.
Belangrijk

Het is belangrijk om met een schoon gebit te gaan slapen. Sla daarom 's avonds het poetsen niet over.

Waarom het advies 2 keer tandenpoetsen per dag?

Vroeger werd standaard 3 keer tandenpoetsen per dag geadviseerd. Tegenwoordig wordt over het algemeen standaard 2 keer tandenpoetsen op een dag geadviseerd. Dit advies geeft men om de volgende reden:

Een half uur tot een uur na het eten of drinken van een product met zuur (in de praktijk vrijwel bij iedere maaltijd of tussendoortje) wordt het glazuur zachter en kwetsbaarder. Door regelmatig vlak na het eten te poetsen is er een grotere kans dat het glazuur langzamerhand weggepoetst wordt. Glazuur dat eenmaal weggesleten is (tanderosie) komt niet meer terug. Zie voor meer informatie tanderosie.

Tip

Om tanderosie te voorkomen wordt aanbevolen om minimaal een half uur na het eten niet te poetsen. Daarnaast vermindert de kans op tanderosie door 2 keer per dag te poetsen. Des te belangrijker is het natuurlijk wel om die twee keer goed te poetsen!

Wijze van tandenpoetsen

Probeer een kind een vaste volgorde van poetsen aan te leren. Een vaste volgorde van poetsen is belangrijk om er zeker van te zijn dat alle tanden en kiezen goed schoon worden. Door maar een beetje "in het wilde weg" te poetsen worden vaak hele stukken overgeslagen en in de praktijk zijn dit vaak dezelfde tanden en kiezen.

Een goede volgorde van poetsen is volgens de 3 B´s: Buitenkant, Binnenkant en Bovenop.

Poets bij kleine kinderen volgens de schrobmethode. Hierbij wordt met kleine horizontale bewegingen heen en weer gepoetst. Poets ook het tandvleesrandje mee. Achter de snijtanden aan de onder- en bovenkant kan de borstel even verticaal/rechtop geplaatst worden om er beter bij te kunnen.

Grotere kinderen (en volwassenen) kunnen volgens "Bass"-methode poetsen. Draai de borstel daarvoor 45 graden schuin richting het tandvlees en poets heen en weer. Voordeel van deze methode is dat het tandvleesrandje waar veel plak gaat zitten goed meegepoetst wordt. Voor kleine kinderen is deze methode echter motorisch nog te lastig.

Niet vergeten: de tong poetsen!

Op de tong blijven veel bacteriën en viezigheid kleven. Dit kan een slechte adem geven. Door de tong na het tandenpoetsen even "mee te poetsen" kan dit voorkomen worden. Het is goed om dit ook kinderen aan te leren.

Poets de tong zachtjes, eventueel met alleen de beweging van achter naar voren in de mond, om kokhalzen te voorkomen.

Te hard tandenpoetsen

Veel mensen, en ook kinderen, poetsen te hard. Er wordt te hard gepoetst als de haartjes van een nieuwe tandenborstel na korte tijd al helemaal uit elkaar gaan staan. Door hard op een tandenborstel te drukken wordt niet beter schoongepoetst. Minder hard poetsen is ook voldoende om het gebit schoon te maken. Wel zal door hard poetsen het tandvlees langzamerhand "weggepoetst" worden. Dit is helemaal het geval als er ook nog eens een harde tandenborstel gebruikt wordt. Tandvlees dat weg is komt niet meer terug. Hierdoor kunnen gevoelige tanden ontstaan. Probeer een kind daarom zachtjes te leren poetsen. Hard poetsen is moeilijk weer af te leren.

Plakverklikkers

Plakverklikkers zijn tabletjes waarmee gecontroleerd kan worden of er goed gepoetst is. Dit is voor oudere kinderen en jongeren, juist als ouders minder betrokken zijn bij het poetsen, een goede manier om af en toe te kijken of het poetsen (nog) goed gaat.

Plakverklikkers bevatten een (meestal) rode kleurstof die blijft hechten op plaatsen waar niet goed gepoetst is. De tabletjes moeten worden fijngekauwd en met een beetje water door de mond gespoeld worden (niet doorslikken!). Vervolgens moeten ze uitgespuugd worden. Op plaatsen die daarna nog rood gekleurd zijn, is nog tandplak aanwezig en is niet goed gepoetst. Het tandvlees kleurt altijd een beetje rood, maar dat is normaal.

De tandarts of mondhygiënist kan het gebit ook kleuren om tandplak aan te tonen. Dit gebeurt meestal met een vloeistof in plaats van tabletjes.