Elektrische tandenborstel voor kinderen

Elektrisch tandenpoetsen gaat over het algemeen makkelijker dan poetsen met een gewone tandenborstel. Daarnaast vinden de meeste kinderen een elektrische tandenborstel erg leuk en daarom stimuleert het goed tandenpoetsen, ook bij de "niet willen poetsers".

Hierdoor gaat elektrisch tandenpoetsen in de praktijk vaak beter en wordt het gebit meestal schoner. Ook is een elektrische tandenborstel erg handig bij het napoetsen door de ouder.

Waarom een speciale elektrische tandenborstel voor kinderen?

Voor kinderen zijn er speciale elektrische tandenborstels verkrijgbaar. Deze hebben een iets kleiner en zachter borstelkopje dan een elektrische tandenborstel voor volwassenen en ze bewegen iets langzamer. Het relatief kleine borstelkopje komt makkelijk overal bij, ook bij de wat moeilijkere plekjes zoals de achterste kiezen.

Het handvat van een elektrische kindertandenborstel is iets kleiner en daardoor voor kinderen beter vast te pakken. Door hun felle kleurtjes en figuurtjes spreken deze elektrische tandenborstels kinderen meestal bijzonder aan. Om kinderen te stimuleren om lang genoeg te poetsen hebben sommige elektrische kindertandenborstels een timer of muziekje.

Tip

Kinderen kunnen al vanaf het moment dat ze een tandenborstel kunnen vasthouden leren poetsen met een elektrische tandenborstel.

Oudere kinderen kunnen een elektrische tandenborstel voor volwassenen kiezen.

Soorten elektrische tandenborstels

Globaal zijn er twee soorten elektrische tandenborstels: roterende en sonische. Roterende tandenborstels hebben een rond borstelkopje dat ronddraaiende bewegingen maakt. Sonische tandenborstels hebben een langwerpig borstelkopje dan heen en weergaande bewegingen maakt. Sonische tandenborstels lijken iets meer op een gewone handtandenborstel. De keuze voor één van deze twee is persoonlijk.

Oplaadbaar of op batterijen?

Er zijn ook elektrische tandenborstels verkrijgbaar die op batterijen werken. Voor dagelijks gebruik zijn deze minder geschikt omdat naarmate de batterijen leger raken ze al snel minder goed gaan poetsen. In de aanschaf zijn ze misschien goedkoper, maar omdat de batterijen regelmatig vernieuwd moeten worden zijn ze al snel duurder dan een oplaadbare elektrische tandenborstel. Ze kunnen wel handig zijn om mee te nemen op vakantie!

Hoe te poetsen met een elektrische tandenborstel?

Bij elektrisch tandenpoetsen hoeft de tandenborstel alleen maar verplaatst te worden en hoeven geen poetsbewegingen gemaakt te worden. Beweeg de tandenborstel over de tand of kies en neem hierbij ook het tandvleesrandje een stukje mee. Houd de tandenborstel bij iedere tand of kies enkele seconden stil en beweeg vervolgens naar de volgende tand of kies.

Met een elektrische tandenborstel kan, net als met een gewone tandenborstel, het beste een vaste volgorde van poetsen aangehouden worden. Dit om ervoor te zorgen dat er geen plekjes worden overgeslagen. De volgorde volgens de 3 B's is goed: Buitenkant, Binnenkant en Bovenop.

Verder moet ook met een elektrische tandenborstel 2 minuten gepoetst worden.

Voor de motoriek van kinderen is het goed om ze ook met de hand te leren poetsen. Wissel daarom het elektrisch tandenpoetsen af met het poetsen met een gewone tandenborstel.

Vraag eventueel de tandarts of mondhygiënist om verdere instructies.

Tip

Zet de elektrische tandenborstel pas aan als de borstelkop in de mond zit, anders is er kans op rondvliegende tandpasta! (en als kinderen dat eenmaal in de gaten krijgen...)

Vervangen van het opzetborsteltje

Vervang het opzetborsteltje als de haartjes plat uit elkaar gaan staan. Hij poetst dan niet goed meer. Leer kinderen om niet te hard op de tandenborstel te drukken. Dit is niet nodig en het borstelkopje zal minder snel aan vervanging toe zijn.

Niet elektrisch willen poetsen

Niet iedereen vindt het trillen van de elektrische tandenborstel prettig, hoewel dit na een tijdje wel kan wennen. Een kind dat niet elektrisch wil poetsen kunt u het beste met een gewone tandenborstel laten poetsen.