Tandenpoetsen baby

Begin meteen vanaf de doorbraak van het eerste tandje met tandenpoetsen. Dit is om het kind zo vroeg mogelijk aan het poetsen te laten wennen. Een kind dat van jongs af aan gewend is aan poetsen zal later ook minder snel problemen hebben met tandenpoetsen.

Daarnaast beschermt de fluoride in de tandpasta het nog kwetsbare glazuur van de pas doorgebroken melktanden en melkkiezen. Het glazuur wordt zo sterker en beter bestand tegen gaatjes en tanderosie.

Een geschikte tandenborstel voor een baby kiezen

Bij het starten met tandenpoetsen kan het voorkomen dat een baby in de eerste instantie misschien wel op het tandenborsteltje gaat bijten. Dit hoort ook bij het wennen aan het tandenborsteltje. 

Tip

Een zacht en klein baby- of peuter tandenborsteltje voldoet prima om te beginnen met poetsen!

Een vingertandenborsteltje (links) en een bijtring met tandenborsteltje (rechts)

Er zijn ook een aantal hulpmiddelen verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld een vingertandenborsteltje. Dit wordt op de eigen wijsvinger geplaatst wordt om een baby te wennen aan het poetsen. Ook zijn er bijtringen met daarop een tandenborsteltje te koop.

Probeer in het begin in ieder geval zachtjes over de net doorgekomen tandjes te poetsen.

Een goede tandpasta voor een baby uitzoeken

Begin bij een baby te poetsen met een peutertandpasta.

Tip

Gebruik in het begin een klein beetje peutertandpasta, ter grote van een erwtje. Let op dat de tandpasta voor kleine kinderen tot 5 jaar geschikt is!

Op de de tube staat meestal de leeftijd waarvoor de tandpasta geschikt is vermeld. Er zijn ook tandpasta's te koop met daarop benamingen als kinder- of juniortandpasta, maar die alleen voor kinderen vanaf 5 jaar geschikt zijn. Baby's en kleine kinderen kunnen nog niet spoelen en krijgen daarom meer tandpasta binnen. Dit kan bij een peutertandpasta geen kwaad. Een tandpasta voor volwassenen of voor kinderen vanaf 5 jaar is om deze reden niet geschikt.

Kleine kinderen zijn meestal nog niet zo gek op scherpe smaken en dit kan zelfs een reden zijn dat ze niet graag willen poetsen. De meeste peutertandpasta's zijn zacht van smaak en er zijn er zelfs met fruitsmaakjes. Zoek een tandpasta uit die het kind prettig vindt smaken, het kind zal dan beter willen poetsen.