Tandarts / kindertandarts zoeken

Zoek een tandarts die affiniteit heeft met kinderen. Een tandarts waar u en vooral het kind zich prettig bij voelt. Ga hierbij op het eigen gevoel af of vraag andere ouders in uw omgeving naar hun ervaringen.

Het ligt het meest voor de hand om met het kind naar de eigen tandarts te gaan. Meestal is dit een prima oplossing, maar dit is niet altijd het geval.

Het behandelen van jonge kinderen kost meer tijd en vergt een andere benadering dan de behandeling van oudere kinderen of volwassenen. Niet iedere tandarts heeft hiermee evenveel ervaring of vindt dit prettig om te doen. Bespreek dit eventueel met de tandarts. In een groepspraktijk is de ene tandarts soms meer gespecialiseerd in het werken met kinderen dan de andere. U kunt hiernaar vragen bij het maken van een afspraak.

De kindertandarts

Daarnaast zijn er speciale kindertandartsen. Voordeel is dat deze helemaal op de omgang met kinderen van verschillende leeftijden zijn ingespeeld en dat de praktijk vaak speciaal voor kinderen is ingericht. Soms verwijst de eigen tandarts hier naartoe. Gezien het beperkte aantal tandartsen die zich hierin gespecialiseerd hebben zal het echter niet altijd mogelijk zijn om in de directe omgeving een kindertandarts te vinden.

Centra voor Bijzondere Tandheelkunde

Indien er bij een kind sprake is van een behandelprobleem, extreme angst en/of ernstig tandbederf, kan een kindertandarts of een Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) de aangewezen plek zijn om naar toe te gaan. Er kunnen soms wel (lange) wachtlijsten zijn. Indien er snel handelen vereist is kan dit lastig zijn. Bespreek dit eventueel met uw eigen tandarts.