Sealen

Pas doorgebroken kiezen van het blijvend gebit hebben vaak diepe groeven. In deze diepe groeven blijven voedselresten en bacteriën zitten. Hierdoor is dit bij kinderen één van de eerste plaatsen waar gaatjes (cariës) kunnen ontstaan.

Goed tandenpoetsen is niet altijd voldoende om deze groeven goed schoon te maken. Dit komt omdat deze groeven vaak zo diep en smal zijn dat zelfs de haren van een tandenborstel er niet goed bij komen.

Ter preventie kan de tandarts of mondhygiënist deze kiezen sealen. Hierbij wordt in de groeven van de kiezen een dun doorzichtig laagje van kunsthars aangebracht. Hierdoor worden de groeven afgesloten waardoor de kiezen beter beschermd zijn tegen gaatjes (cariës).

Belangrijk

Voor kinderen is sealen een behandeling die goed te doen is. Bij het sealen hoeft niet geboord te worden en het is niet pijnlijk. Het geeft hooguit even een vies smaakje tijdens de behandeling en het vergt even stilzitten.

Wanneer sealen?

Het sealen gebeurt meestal als een blijvende kies helemaal is doorgekomen, zo ongeveer vanaf zesjarige leeftijd. Het is niet altijd nodig om een kies te sealen. Wanneer de groeven van een kies niet diep zijn hoeft deze niet geseald te worden. De tandarts of mondhygiënist kan dit beoordelen. Ook een kies waar al een gaatje in zit kan niet geseald worden.

Het sealen van kiezen van het melkgebit gebeurt veel minder vaak. De groeven van melkkiezen zijn minder diep dan die van de blijvende kiezen en kunnen daardoor beter schoongepoetst worden. Daarnaast is de behandeling voor jonge kinderen lastiger omdat ze lang stil moeten zitten en de mond goed droog moet kunnen worden gehouden tijdens de behandeling.

De behandeling

Bij de behandeling wordt de kies eerst goed schoongemaakt door te polijsten. Daarna wordt er een gel aangebracht om de kies een beetje ruw te maken. Hierdoor kan het laagje kunsthars goed aan de kies hechten. Na het wegspoelen van deze gel wordt de kies goed droog geblazen. Vervolgens wordt het laagje kunsthars aangebracht en uitgehard met ultraviolet licht.

Bij het aanbrengen van de kunsthars is het belangrijk dat de kies droog blijft. Als de kies niet droog is zal de kunsthars niet goed hechten. De tandarts of mondhygiënist zal daarom wattenrollen of een lapje rond de kies (de zogenaamde rubberdam) aanbrengen.

Na de behandeling

Na het sealen kunnen er op andere plaatsen nog wel gaatjes ontstaan. In de groeven van de gesealde kiezen zal dit risico echter aanzienlijk minder zijn. Als het gesealde laagje na een aantal jaren is afgesleten of als er een stukje kunsthars heeft losgelaten kan het nodig zijn om de behandeling te herhalen.