Eerste tandartsbezoek

In het begin zal het tandartsbezoek vooral neerkomen op het wennen, het rondkijken en kennismaken met de tandarts. Zo kan een kind misschien even op de behandelstoel zitten die omhoog en omlaag gaat. En als het helemaal meezit kan een tandarts misschien nog even een blik in de mond werpen om de tanden en kiezen te tellen!

Belangrijk

Probeer een kind vanaf de leeftijd van 2 jaar mee te nemen naar de tandarts. Dit lijkt misschien erg vroeg, maar het is wel belangrijk voor een gezond gebit!

Voor volwassenen is tandartsbezoek misschien heel vanzelfsprekend, maar voor een kind is het een hele belevenis die behoorlijk wat indruk kan maken. Het is een bijzondere omgeving met allemaal aparte voorwerpen, vreemde mensen en rare geluidjes. Als een kind hier op een aangename manier kennis mee kan maken zal het tandartsbezoek later veel prettiger verlopen.

Gaat het in het begin nog niet perfect of wil een kind nog niet in de stoel, maak daar dan geen punt van. Probeer het bij een volgend bezoek nog een keer. Het ene kind is het andere niet en soms gaat het de volgende keer ineens veel beter. Benader het op speelse wijze zonder dwang.

Tip

Neem het kind voor de eerste keer mee naar de tandarts als u zelf voor controle gaat. Of laat het eventueel een keer meekijken bij een controle van een broertje of zusje.

Neem een kind in ieder geval niet mee als u zelf voor een uitgebreidere behandeling naar de tandarts gaat of als u zelf erg gespannen bent. Een kind zal deze spanning snel aanvoelen en kan hierdoor bij voorbaat al een negatieve associatie bij het tandartsbezoek krijgen. Als u zelf veel angst voor de tandarts heeft kan er bij het tandartsbezoek van het kind beter iemand anders meegaan zodat de sfeer ontspannen blijft.

Bereidt het kind op het eerste tandartsbezoek voor door bijvoorbeeld eerst een boekje over de tandarts voor te lezen of een rollenspel te spelen. Maak het bij voorbaat niet te beladen. Voorbeelden van boekjes over tandartsbezoek vindt u onder voor kinderen.