De tandarts / kindertandarts

Regelmatig tandartsbezoek door kinderen behoort samen met het aanleren van goed tandenpoetsen en goede voedingsgewoonten tot de belangrijkste maatregelen om het kindergebit gezond te houden.

Het is belangrijk om een kind al van jongs af aan mee te nemen naar de tandarts. Op heel jonge leeftijd lijkt tandartsbezoek misschien overbodig, maar dat is het zeker niet! In het begin zal de nadruk er vooral op liggen om het kind op een rustige en speelse manier te laten wennen aan de tandarts en de (vreemde) omgeving. Dit zorgt ervoor dat kinderen later makkelijker naar de tandarts gaan en minder snel angst ontwikkelen.

Daarnaast kan de tandarts goed in de gaten houden of het gebit zich goed ontwikkelt en eventueel vroegtijdig problemen opsporen. Als problemen met het gebit vroegtijdig worden ontdekt zullen er voor het kind minder belastende behandelingen nodig zijn.

Het is echter nog altijd niet vanzelfsprekend voor elk kind om regelmatig de tandarts te bezoeken. Of de tandarts wordt pas bezocht als er al veel klachten zijn. Ouders zijn zich er soms niet van bewust dat het ook voor een (jong) kind belangrijk is om de tandarts te bezoeken. Ze gaan er bijvoorbeeld onterecht vanuit dat dit pas bij het blijvend gebit noodzakelijk is en dat gaatjes in het melkgebit geen kwaad kunnen omdat er nog gewisseld moet worden. Ouders die zelf de tandarts niet of niet regelmatig bezoeken zullen hun kinderen ook minder snel meenemen naar een tandarts. De redenen dat ouders zelf de tandarts niet bezoeken kunnen bijvoorbeeld angst of een financiële drempel zijn.

De tandartskosten voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar worden in principe uit de basisverzekering vergoed (behalve orthodontie en kroon- en brugwerk). Zie voor meer informatie kosten en vergoedingen.

Klik op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie: