Gebitsbeschermers

Een gebitsbeschermer biedt tanden en kiezen bescherming tijdens het sporten. Dit kan belangrijk zijn bij sporten waarbij er hoog risico bestaat op beschadiging van het gebit. Voorbeelden hiervan zijn (ijs)hockey, rugby, waterpolo, boksen, karate en andere vechtsporten. Maar ook bij voetbal kan het dragen van een gebitsbeschermer nuttig zijn.

Een gebitsbeschermer wordt meestal over de boventanden geplaatst, maar het kan ook uit twee delen bestaan. Een gebitsbeschermer kan óók worden gemaakt als een kind nog wisselt of een beugel draagt.

Functie

Een klap of stoot op het gebit kan het behoorlijk beschadigen. Om dit weer te herstellen is soms een moeilijke en kostbare behandeling nodig. Een gebitsbeschermer is een relatief goedkope en goede manier om het risico van schade aan het gebit te verminderen. Het dragen van een gebitsbeschermer is niet algemeen verplicht. Er zijn echter jeugdsportclubs die het wel verplicht stellen.

Werking

Een gebitsbeschermer is een hoesje dat gemaakt is van doorzichtige of gekleurde zachte kunststof. Het vangt klappen of stoten op het gebit op. De kracht van de klap of stoot wordt verspreid over een groter oppervlak zodat er een kleinere kans is op schade aan het gebit.

Soorten

Er zijn drie soorten gebitsbeschermers:

  • De universele of standaard gebitsbeschermer. Deze gebitsbeschermer heeft een universele pasvorm en kan niet worden aangepast aan het gebit. Hij is goedkoop maar past niet altijd goed. De werking is daarom wat minder goed. Hij is verkrijgbaar in de sportzaak of via Internet.
  • De voorgevormde gebitsbeschermer. Deze gebitsbeschermer kan thuis zelf passend worden gemaakt. Hiervoor wordt de gebitsbeschermer in heet water verwarmd, waarna hij op de tanden geplaatst wordt. De gebitsbeschermer past zich bij het afkoelen aan de vorm het gebit aan. De voorgevormde gebitsbeschermer is iets duurder, maar werkt beter. Ook deze is verkrijgbaar in de sportzaak of via Internet.
  • De op maat gemaakte gebitsbeschermer. Voor deze gebitsbeschermer worden eerst door de tandarts of orthodontist afdrukken van het gebit gemaakt. Op basis van deze afdrukken wordt vervolgens een goed passende gebitbeschermer gemaakt. Deze gebitsbeschermer geeft de beste bescherming omdat hij exact past. Daarom zit hij ook vaak prettiger. De kosten hiervan zijn wel iets hoger.