De eerste tandjes bij een baby

De vorming van het melkgebit gebeurt al tijdens de zwangerschap, vanaf de zesde zwangerschapsmaand. De eerste melktandjes komen ongeveer door op de leeftijd van 6 tot 10 maanden. Meestal zijn dit de onderste twee snijtandjes in het midden.

Hierna volgen meestal de bovenste twee snijtandjes in het midden. Daarna breken de tandjes aan beide kanten van deze snijtanden door. Op de leeftijd van ongeveer 13 tot 18 maanden komen de eerste melkkiezen door. Het hele melkgebit is meestal compleet doorgekomen op de leeftijd van 25 tot 33 maanden. Het telt dan 12 tanden en 8 kiezen.

Wanneer krijgen baby's tandjes?

Onderstaand schema geeft de gemiddelde doorbraaktijden van alle tanden en kiezen van het melkgebit.Schema doorbraak melkgebit

Ongemakjes bij het doorkomen van tandjes

Op de plaats waar de tandjes en kiezen doorkomen zijn op het tandvlees vaak bobbels te zien. Doorkomende tandjes en kiezen kunnen een baby huilerig en zeurderig maken. Ook kunnen ze last hebben van pijn, luieruitslag, rode billetjes, diarree, rode wangen en koorts. Maar lang niet alle baby's hebben hier last van. Soms eten kinderen minder tijdens deze periode en kwijlen meestal meer.

Tip

Baby's willen in deze periode vaak overal op bijten. Een al dan niet gekoelde bijtring (niet te koud!) kan verlichting geven. Maar vaak vinden kinderen een broodkorst om op te kauwen ook heel prettig.

Er zijn daarnaast verschillende middeltjes en zalfjes te koop om de pijn van het doorbreken te verlichten. Zo is er Dentinox: een plaatselijk verdovend middel dat lidocaïne bevat (lees voor gebruik de bijsluiter). Een ander (homeopathisch) middel in de vorm van tabletjes of druppels is Chamodent. Maar een paracetamol zetpilletje voor kinderen helpt ook goed tegen de pijn.

Vroeger of later doorkomen

Het kan voorkomen dat de melktanden of kiezen vroeger of later doorkomen dan de gemiddelde doorbraaktijd. Als het wat langer duurt is het meestal voldoende om even af te wachten. Meestal komen ze later toch vanzelf door. Bij twijfel kunt u de tandarts raadplegen.