Het melkgebit

Een gezond melkgebit is belangrijk! Dit is om meerdere redenen. Zo is het nodig voor een kind om goed te kunnen bijten, kauwen, slikken en het (leren) praten. Ook speelt het een rol bij de ontwikkeling van het gezicht.

Daarnaast legt een gezond melkgebit de basis voor een goed gebit op latere leeftijd. Zo kunnen te vroeg verloren melktanden of kiezen een probleem geven bij het doorkomen van het blijvend gebit. Bovendien zal een kind dat goed leert zorgen voor zijn melkgebit dit later ook beter blijven doen voor het blijvend gebit.

Pas doorgekomen tanden en kiezen van het melkgebit zijn extra kwetsbaar voor gaatjes en tanderosie. Dit komt omdat het glazuur nog niet geheel is uitgehard. Als een melkgebit is aangetast door gaatjes of ontstekingen kan dit een kind (veel) pijn en ongemak geven. Een kind kan hierdoor bijvoorbeeld niet goed slapen of zich niet lekker voelen. Juist kleine kinderen zullen in zo'n geval niet altijd kunnen aangeven dat ze last hebben van hun tanden en/of kiezen. Maar ook voor het immuunsysteem en de algemene gezondheid van een kind is een slecht gebit niet goed.

Allemaal redenen om goed te zorgen voor het melkgebit en het belang ervan niet te onderschatten. Weliswaar is het tijdelijk en wordt het nog gewisseld, maar: "Een gezond melkgebit vanaf het begin, geeft later alleen maar gewin".

Klik op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie over het melkgebit: