Kind met slecht gebit

Na een lange tijd dat het met het gebit van kinderen steeds beter ging, lijkt hier nu verandering in te komen. De laatste tijd is er weer een toename te zien van kinderen die rondlopen met een slecht (melk)gebit. Het gaat hierbij ook om steeds jongere kinderen.

Het is helaas geen uitzondering dat al bij jonge kinderen het melkgebit dusdanig is aangetast dat het (grotendeels) verwijderd moet worden. Er kan zelfs een wachtlijst zijn voor kinderen die vanwege ernstig tandbederf behandeld moeten worden. Daarnaast lopen veel jonge kinderen met onbehandelde gaatjes rond.

Maar ook bij de oudere kinderen en jongeren vormt de toename van het veelvuldig gebruik van suikerhoudende tussendoortjes, frisdrank en energiedrankjes een bedreiging voor het gebit. Eén van de gevolgen hiervan is tanderosie (slijtage van het glazuur). Dit is een groeiend probleem dat bij steeds meer jongeren wordt gezien. Daarbij kunnen kinderen van deze leeftijdsgroep nog wel eens een nonchalante houding ten opzichte van mondgezondheid aannemen. Hierdoor lopen ook jongeren een groter risico op een slecht gebit.

Ouders komen vaak pas in actie als het te laat is. Een slecht kindergebit is niet nodig. Met simpele maatregelen als goed tandenpoetsen en goede voedingsgewoonten kunnen veel problemen worden voorkomen. Daarnaast is belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken voor het vroegtijdig opsporen en behandelen van tandbederf. Zo ligt een gezonde mond binnen het bereik van ieder kind! Kinderen met een gezond gebit hebben ook later als volwassene een grotere kans op een goed gebit.

Klik op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie over een slecht gebit bij kinderen: