Zuigflescariës

Zuigflescariës is een speciale vorm van cariës die al bij hele jonge kinderen vanaf de leeftijd van 1,5 tot 2 jaar kan voorkomen.

Oorzaken

Zuigflescariës wordt veroorzaakt door veelvuldig sabbelen op een zuigflesje met "zoete" inhoud. Hieronder valt naast bijvoorbeeld vruchtensap, yoghurtdranken, kindersiropen en limonade, óók melk. De suikers in deze dranken komen, op deze wijze gegeven, voordurend in aanraking met het gebit. Zelfs de natuurlijke suikers in melk kunnen zo zuigflescariës veroorzaken. Het kan ook ontstaan door te vaak aanleggen bij borstvoeding, maar de kans hierop is kleiner dan bij het gebruik van een zuigfles.

Zuigflescariës ontstaat extra snel als een zuigflesje 's nachts mee naar bed wordt gegeven. Gedurende de nacht is er minder speeksel in de mond dat het gebit beschermt. Hierdoor krijgt de voordurende vloeistofstroom de kans om het gebit extra snel aan te tasten.

Symptomen

Een gebit dat door zuigflescariës is aangetast

Bij zuigflescariës is een ander patroon van aantasting te zien dan bij gewone cariës (gaatjes). De tanden en kiezen kunnen al zeer snel na het doorbreken worden aangetast. Dit gaat in de volgorde van doorbreken: eerst de voortanden en dan de kiezen.

Hierbij worden in eerste instantie voornamelijk de boventanden aangetast. Eerst de gladde vlakken aan de achterkant, maar later de gehele boventanden. Het ondergebit wordt minder snel aangetast omdat hier bij het drinken minder vloeistof tegenaan komt. Daarnaast is het ondergebit beter beschermd door de tong en het speeksel uit de speekselklieren in de onderkaak. Maar in een vergevorderd stadium van zuigflescariës kan ook het ondergebit uiteindelijk aangetast worden.

In het begin kan zuigflescariës te zien zijn als witte plekjes op het glazuur. Maar als zuigflescariës verder gaat, kan er al snel sprake zijn van bruin/zwarte tanden en kiezen.

Gevolgen

De gevolgen van zuigflescariës kunnen voor een jong kind groot zijn. Het kan (erge) pijn en ontstekingen veroorzaken en een kind kan moeilijkheden krijgen met eten, (leren) praten en tandenpoetsen. Daarnaast is een gebit dat is aangetast door zuigflescariës niet mooi om te zien.

Behandeling

Een kindergebit dat is aangetast door zuigflescariës moet behandeld worden. Omdat het hier vaak nog erg jonge kinderen betreft is dit lastig en kan de behandeling voor het kind bijzonder vervelend zijn. Behandeling van ernstige zuigflescariës gebeurt vaak onder narcose.

Voorkomen

Om zuigflescariës te voorkomen is het belangrijk een kind niet langdurig te laten sabbelen op een zuigflesje dat suikerhoudende dranken (óók melk) bevat. Een flesje of beker met een van deze dranken in één keer (rustig) laten leegdrinken kan geen kwaad.

Dit geldt in het bijzonder voor het mee naar bed geven van een zuigflesje met deze dranken. Vaak wordt een zuigflesje mee naar bed gegeven omdat een kind hierdoor beter slaapt of als troost omdat het huilt. Toch is het belangrijk om deze gewoonte te doorbreken en het af te wennen. Als dit niet in één keer lukt kan het desgewenst ook in stapjes. Hierbij kan eventueel aan de inhoud van het zuigflesje steeds wat meer water worden vermengd totdat er alleen nog water in zit. Probeer ook het zuigflesje steeds korter te geven en haal het vlak nadat het kind in slaap is gevallen weg.

Tip

Leer een kind, eventueel met een tuitbeker als tussenstapje, zo snel mogelijk uit een gewone beker drinken. Laat ook een (tuit)beker met suikerhoudende dranken, vruchtensappen en melk niet staan zodat er de hele dag op gesabbeld kan worden. Dit kan wel als de (tuit)beker is gevuld met water of thee (zonder smaakje en suiker).