Tanderosie

Tanderosie is slijtage van het glazuur van tanden en kiezen door de invloed van zuren in voeding en dranken. Deze zuren tasten het glazuur rechtstreeks aan en hoeven niet, zoals bij suikers, eerst door de bacteriën in de mond te worden omgezet om schadelijk voor het gebit te zijn. Daarbij wordt bij tanderosie vaak een groot oppervlak van het gebit aangetast. Het probleem is dat veel van deze zure voedingsmiddelen en dranken helemaal niet zo zuur smaken. Doordat er vaak veel suiker aan toegevoegd is smaken ze meestal juist zoet en proef je niet dat ze zuren bevatten.

Belangrijk

Tanderosie komt de laatste jaren vaker voor omdat ons voedingspatroon, en zeker ook dat van kinderen, veranderd is. We eten veel meer tussendoortjes en kinderen en jongeren drinken ook veel vaker frisdranken, sportdrankjes en mixdrankjes.

Oorzaken

Tanderosie ontstaat door het eten of drinken van zure voedingsmiddelen of dranken. De zuren in deze voedingsmiddelen en dranken veroorzaken een zuuraanval op het gebit die nog minimaal een half uur na het eten of drinken blijft aanhouden. Het speeksel helpt om deze zuren weer te neutraliseren, maar het heeft hier wel tijd voor nodig. Als er te vaak op