Tanderosie

Tanderosie is slijtage van het glazuur van tanden en kiezen door de invloed van zuren in voeding en dranken. Deze zuren tasten het glazuur rechtstreeks aan en hoeven niet, zoals bij suikers, eerst door de bacteriën in de mond te worden omgezet om schadelijk voor het gebit te zijn. Daarbij wordt bij tanderosie vaak een groot oppervlak van het gebit aangetast. Het probleem is dat veel van deze zure voedingsmiddelen en dranken helemaal niet zo zuur smaken. Doordat er vaak veel suiker aan toegevoegd is smaken ze meestal juist zoet en proef je niet dat ze zuren bevatten.

Belangrijk

Tanderosie komt de laatste jaren vaker voor omdat ons voedingspatroon, en zeker ook dat van kinderen, veranderd is. We eten veel meer tussendoortjes en kinderen en jongeren drinken ook veel vaker frisdranken, sportdrankjes en mixdrankjes.

Oorzaken

Tanderosie ontstaat door het eten of drinken van zure voedingsmiddelen of dranken. De zuren in deze voedingsmiddelen en dranken veroorzaken een zuuraanval op het gebit die nog minimaal een half uur na het eten of drinken blijft aanhouden. Het speeksel helpt om deze zuren weer te neutraliseren, maar het heeft hier wel tijd voor nodig. Als er te vaak op een dag zure producten gegeten of gedronken worden krijgt het glazuur niet meer de kans om te herstellen en kan tanderosie ontstaan. Glazuur dat door tanderosie is verdwenen komt niet meer terug!

Naast het aantal keren op een dag dat we zure producten eten en drinken is ook van belang op welke manier we deze producten en drinken. Frisdrank lang "door de mond spoelen" of lang op een lolly zuigen is extra slecht voor het gebit. Veelvuldig en lang op vitamine C tabletjes zuigen of de gewoonte om lang op sinaasappels of citroenen te zuigen kan eveneens het risico op tanderosie verhogen.

Tanderosie kan ook voorkomen bij kinderen en (jong)volwassenen die veelvuldig overgeven ten gevolge van bijvoorbeeld refluxklachten, anorexia of boulimia.

Het kindergebit is extra kwetsbaar voor tanderosie. Dit komt omdat het glazuur van pas doorgekomen tanden en kiezen (van zowel het melkgebit als het blijvend gebit) nog niet geheel uitgehard is.

Symptomen

Een symptoom van beginnende tanderosie is dat het glazuur (met name bij de voortanden) dunner lijkt. Hierdoor zal de gele kleur van het eronder gelegen dentine meer gaan doorschijnen. Daarnaast kunnen er breuken in het glazuur ontstaan en kunnen er putjes in de knobbels van kiezen komen.

Belangrijk

Het gevaar van tanderosie is dat het voor de leek in de eerste instantie moeilijk te herkennen is. Dit komt omdat het in het beginstadium weinig opvalt en het pas duidelijk zichtbaar is als er al veel schade aan het gebit is.

Pas in een later stadium, als er al veel glazuur weg is, zal tanderosie duidelijker te zien zijn. Het gele dentine onder het glazuur zal dan duidelijk zichtbaar worden en hele knobbels van kiezen kunnen verdwijnen. Vullingen kunnen ineens "hoger komen te liggen" doordat de tand of kies om de vulling heen weg aan het slijten is. Daarnaast kunnen tanden en kiezen gaan afbrokkelen. Door tanderosie aangetaste tanden en kiezen kunnen pijnlijk en gevoelig worden bij koude, warmte en zoetigheid.

Belangrijk

Tanderosie vindt over het algemeen over een groot oppervlak van het gebit plaats. Omdat het meestal zo'n groot oppervlak betreft is het moeilijk te behandelen.

Behandeling

Tanderosie is moeilijk te behandelen. De tandarts of mondhygiënist kan tanderosie wel in een vroegtijdig stadium herkennen. Een goede reden om deze regelmatig te bezoeken. Als er in een vroegtijdig stadium maatregelen genomen worden kan ernstige tanderosie worden voorkomen. Eén van deze maatregelen is het aanpassen van de voedingsgewoonten.

Voorkomen

De belangrijkste maatregel voor het voorkomen van tanderosie is het aanpassen van de voedingsgewoonten. Zie voor meer informatie hierover eten en drinken.

Ook is het beter om minimaal een half uur na de maaltijd te wachten met tandenpoetsen. Een half uur tot een uur na het eten of drinken van een product met zuur (in de praktijk vrijwel bij iedere maaltijd of tussendoortje) wordt het glazuur zachter en kwetsbaarder. Door regelmatig vlak na het eten te poetsen is er een grotere kans dat het glazuur langzamerhand weggepoetst wordt wat tanderosie zal versnellen.