Slechte adem

Een slechte adem komt over het algemeen vaker bij volwassenen voor, maar het kan zeker ook bij kinderen voorkomen. Soms kan de oplossing heel simpel zijn, zoals beter poetsen of ook de tong poetsen. Maar er kan ook sprake zijn van een probleem in de neus-keelholte, zoals bijvoorbeeld ontstoken amandelen.

Gevolgen

Voor kinderen is het niet prettig als zij erg uit hun mond ruiken. Ze kunnen zich er voor schamen en ermee gepest worden. Het is daarom belangrijk om er aandacht aan te besteden en te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Oorzaken

In de ochtend, als er de hele nacht weinig speeksel in de mond is geweest, kan iedereen wel eens last van een mondgeur hebben. Dit is vrij normaal en kan ook bij kinderen voorkomen, zeker in een periode dat zij ziek of verkouden zijn.

In de meeste gevallen komt een slechte adem door bacteriën die op het achterste deel van de tong zitten. Andere oorzaken van een slechte adem bij kinderen die de oorsprong in de mond hebben zijn slecht en onregelmatig poetsen, etensresten die achterblijven, gaatjes waar voedselresten in blijven zitten en chronisch ontstoken tandvlees.

Daarnaast kan bij kinderen een slechte adem ook uit de neus-keelholte komen. Ontsteking van de amandelen of ingedikt slijm kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. De huisarts en KNO-arts kunnen hierover meer informatie geven.

Slechts in enkele gevallen ligt er een ziekte aan de slechte adem ten grondslag.

Behandeling

Als de oorzaak van de slechte adem is gelegen in bacteriën die zich op de tong bevinden (en dit is meestal het geval), is het goed om ook de tong te poetsen. Beweeg hiervoor de borstel zachtjes heen en weer over de tong. Als dit een kokhalsreflex geeft kan ook alleen de beweging van achter naar voor gemaakt worden. Herhaal dit een aantal keer. Leer kinderen dat hun tong poetsen erbij hoort. Een ander alternatief (meer voor jongeren en volwassenen) is de zogenaamde tongreiniger of tongschraper. Vraag hierover eventueel advies aan de tandarts of mondhygiënist.

Indien een slechte mondhygiëne de oorzaak is van een slechte adem moet er aan gewerkt worden om dit te verbeteren. Daarnaast moet eventueel tandbederf door de tandarts behandeld worden. Bij oudere kinderen, vanaf ongeveer 10 jaar, is het goed om de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon te maken met flossdraad. Hierdoor worden etensresten tussen de tanden en kiezen weggehaald die voor een slechte adem kunnen zorgen. De tandarts of mondhygiënist kan hiervoor instructie geven.

Indien een andere oorzaak van slechte adem wordt vermoed is het raadzaam de tandarts of huisarts te raadplegen.