Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees (gingivitis) is een probleem dat bij jongeren en volwassenen regelmatig voorkomt. Maar ook jonge kinderen kunnen er last van krijgen. Meestal komt dit door een slechte mondhygiëne. Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken, zoals onder andere spruw of een herpesinfectie, die bij kinderen acuut tot ontstoken tandvlees kunnen leiden.

Symptomen

Ontstoken tandvlees

Tandvlees dat ontstoken is ziet er rood en gezwollen uit. Het zal bij aanraking snel gaan bloeden, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, het schoonmaken tussen de tanden en kiezen en het eten. Ontstoken tandvlees is meestal niet echt pijnlijk, maar het kan wel gevoelig zijn. Gezond tandvlees daarentegen is mooi roze, zit strak om tanden en kiezen heen en bloedt niet!

Oorzaken

De oorzaak van ontstoken tandvlees is in de meeste gevallen niet goed poetsen en een slechte mondhygiëne. Het tandvlees kan ook heel plaatselijk ontstoken zijn als er bij het poetsen bijvoorbeeld steeds specifieke plaatsen overgeslagen worden. Bij jongeren en volwassenen is daarnaast het niet goed reinigen tussen de tanden en kiezen vaak de oorzaak van ontstoken tandvlees.

Andere oorzaken van ontstoken tandvlees kunnen onder andere spruw, een herpesinfectie of keelontsteking zijn. Hierbij raakt het tandvlees meestal acuut ontstoken, ziet het erg rood en kunnen witte of gele zweren aanwezig zijn. Dit is meestal wel (erg) pijnlijk. Kinderen willen dan vaak ook niet eten en drinken, zijn ziek en kunnen koorts hebben.

Spruw is een schimmelinfectie (candida albicans) die een wit laagje op het tandvlees en in de mond geeft. Ook baby's kunnen hier last van hebben. Bij een herpesinfectie kunnen er witte of gele zweren op het tandvlees en in de rest van de mond aanwezig zijn. Een herpesinfectie wordt vaak in de kinderjaren voor het eerst doorgemaakt. 

In zeldzame gevallen kan ontstoken tandvlees ook veroorzaakt worden door allergische reacties en vitaminegebrek.

Als bij ontstoken tandvlees een andere oorzaak dan slechte mondhygiëne vermoed wordt, is het goed een arts of tandarts te raadplegen.

Gevolgen

Ontstoken tandvlees kan een vieze smaak en een slechte adem geven. Daarnaast is het niet goed voor de algehele gezondheidstoestand. Bij volwassenen kan het na langere tijd sluipend overgaan in ontsteking van het kaakbot, wat uiteindelijk kan leiden tot het verlies van tanden en kiezen.

Behandeling

Ontstoken tandvlees door een slechte mondhygiëne is te voorkomen en genezen door goed te poetsen. Voor oudere kinderen, vanaf ongeveer 10 jaar, is het daarnaast goed om ook tussen de tanden schoon te maken met flossdraad. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen de motoriek om flossdraad te leren gebruiken. De tandarts of mondhygiënist kan hier instructie voor geven. Voor tips voor goed poetsen zie tandenpoetsen.