Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees (gingivitis) is een probleem dat bij jongeren en volwassenen regelmatig voorkomt. Maar ook jonge kinderen kunnen er last van krijgen. Meestal komt dit door een slechte mondhygiëne. Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken, zoals onder andere spruw of een herpesinfectie, die bij kinderen acuut tot ontstoken tandvlees kunnen leiden.

Symptomen

Ontstoken tandvlees

Tandvlees dat ontstoken is ziet er rood en gezwollen uit. Het zal bij aanraking snel gaan bloeden, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, het schoonmaken tussen de tanden en kiezen en het eten. Ontstoken tandvlees is meestal niet echt pijnlijk, maar het kan wel gevoelig zijn. Gezond tandvlees daarentegen is mooi roze, zit strak om tanden en kiezen heen en bloedt niet!

Oorzaken

De oorzaak van ontstoken tandvlees is in de meeste gevallen niet goed poetsen en een slechte mondhygiëne. Het tandvlees kan ook heel plaatselijk ontstoken zijn als er bij het poetsen bijvoorbeeld steeds specifieke plaatsen overgeslagen worden. Bij jongeren en volwassenen is daarnaast het niet goed reinigen tussen de tanden en kiezen vaak de oorzaak van ontstoken tandvlees.

Andere oorzaken van ontstoken tandvlees kunnen onder ande