Kiespijn bij kinderen

Kiespijn is bij kinderen soms moeilijk te herkennen. Daarom lopen kinderen er soms onnodig lang mee door. Een kind met kiespijn zal niet altijd goed kunnen aangeven dat het pijn heeft. Het aangeven van de exacte plaats waar de pijn vandaan komt is al helemaal moeilijk. Dit is zeker bij jonge kinderen het geval.

Herkennen van kiespijn bij kinderen

Voor een ouder/verzorger zijn een aantal aanwijzingen in het gedrag van een kind die er op kunnen duiden dat een kind last heeft van kiespijn:

 • Niet meer willen tandenpoetsen of klagen tijdens het tandenpoetsen.
 • Ineens geen zoetigheid meer willen eten.
 • Last hebben met kauwen, aan één kant kauwen of afbijten met de kiezen in plaats van met de voortanden.
 • Ineens niet meer willen eten, huilen bij het eten of naar de wang grijpen tijdens het eten.
 • Last hebben van oorpijn. Dit kan komen door pijn die uitstraalt van de tand of kies naar het oor. Oorpijn, kan echter ook een andere oorzaak (zoals bijvoorbeeld oorontsteking of verkoudheid) hebben.
 • Slecht kunnen slapen.

Soorten kiespijn

Kiespijn kan een scherpe, kloppende, zeurende of doffe pijn zijn. Dit is ook afhankelijk van de oorzaak. Daarnaast kan de pijn soms verdwijnen en na een tijdje weer terugkomen.

Oorzaken van kiespijn

Kiespijn bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder wordt op een aantal veel voorkomende oorzaken nader ingegaan.

 • Gaatjes (cariës)- Een gaatje (cariës) in een tand of kies kan een kind (veel) pijn geven. In het beginstadium van een gaatje (een ontkalking van het glazuur) is er vaak alleen een beetje gevoeligheid. In een later stadium kan er meer pijn voorkomen, maar dit hoeft niet in alle gevallen zo te zijn. Als een gaatje onbehandeld blijft is het mogelijk dat het overgaat in een ontsteking van de zenuw.

  Meer informatie over gaatjes (cariës)
  .

 • Ontsteking van een tand of kies - De zenuw van een tand of kies kan gaan ontsteken als een gaatje (cariës) onbehandeld blijft en doorbreekt naar de zenuw. Daarnaast kan ook door een val of stoot op een tand een ontsteking ontstaan. Meestal geeft een ontsteking veel pijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

 • Doorbreken van tandjes of kiezen - Doorkomende tandjes en kiezen kunnen een kind pijn geven. Ook andere ongemakjes zoals koorts, rode wangen, diarree, luieruitslag, kwijlen, onrustig zijn en huilerigheid kunnen hierbij voorkomen. Op het tandvlees zijn vaak (rode) bobbels te zien.

  Een koele bijtring of speen (niet te koud) of met een vinger over het tandvlees masseren kan verlichting geven. Ook zijn er verschillende middeltjes verkrijgbaar om de pijn bij het doorbreken te verlichten.

  Zo is er Dentinox een plaatselijk verdovend middel (dat lidocaïne bevat). Daarnaast is er ook Chamodent, een homeopatische middel in de vorm van tabletjes of druppeltjes. Maar ook een pijnstiller voor kinderen als (kinder)paracetamol kan helpen om de pijn bij het doorbreken te verminderen. Lees bij alle middelen voor het gebruik eerst goed de bijsluiter.

  Meer informatie over doorbreken.

 • Wisselen van tanden en kiezen - Ook het wisselen van tanden en kiezen kan een kind ongemak en (veel) pijn geven. Soms komt een melktand of -kies snel los, maar het kan ook zijn dat hij nog een tijdje half blijft vastzitten. Een kind loopt dan een tijdje met een "wiebeltand" rond. Dit kan pijn geven en kinderen kunnen hiervan extra last hebben bij het eten en poetsen. Poets daarom op die plek extra voorzichtig.

  Een (kinder)pijnstiller zoals paracetamol kan eventueel helpen om de pijn bij het wisselen te verlichten. Als de pijn erg lang blijft aanhouden of de melktand of -kies erg lang blijft "vastzitten", kan de tandarts geraadpleegd worden.

  Meer informatie over wisselen.

 • Ontstoken tandvlees - Ontstoken tandvlees kan pijnlijk zijn. Als het tandvlees bij het poetsen gaat bloeden is dit vaak ook een teken dat het tandvlees ontstoken is. Beter en regelmatig poetsen helpen om dit te genezen. Als er blaren, zwellingen, witte/gele vlekken of  zweren op het tandvlees of in de mond aanwezig zijn, is het goed een arts of tandarts te raadplegen.

  Meer informatie over ontstoken tandvlees.

 • Te hard poetsen - Door te hard poetsen kan een beschadiging van het tandvlees ontstaan. Dit moet genezen en kan tijdelijk pijnlijk zijn. Zeker tijdens het doorbreken of wisselen van tanden en kiezen is het goed om voorzichtig te poetsen.

 • Breuk in tand of kies - Een breuk in een tand of kies, bijvoorbeeld door een val of een stoot tegen het gebit van een kind, kan pijn geven. Deze pijn hoeft niet altijd direct te ontstaan, maar kan ook enige tijd later opkomen als de zenuw ontstoken is geraakt. Een breuk in een tand of kies is niet altijd duidelijk zichtbaar. De tandarts kan dit vaststellen en behandelen.

 • Tanderosie en zuigflescariës -Andere oorzaken van kiespijn bij kinderen zijn tanderosie en zuigflescariës.

  Meer informatie over tanderosie.

  Meer informatie over zuigflescariës.

Behandeling van kiespijn bij kinderen

Om de pijn direct te verminderen kan een pijnstiller voor kinderen (bijvoorbeeld kinderparacetamol) verlichting geven. Dit is echter alleen aan te raden voor een korte periode.

Belangrijk

Bij het vermoeden van een gaatje (cariës), een ontsteking, of andere serieuze gebitsproblemen is het altijd belangrijk om op korte termijn de tandarts bezoeken.

Kiespijn geeft een kind veel ongemak en het is niet goed voor de algehele gezondheidstoestand om er mee door te lopen. Daarnaast zijn gebitproblemen in een vroeg stadium makkelijker te behandelen.