Soorten beugels

Er zijn globaal twee soorten beugels: vaste (tijdelijk vastgeplakte) beugels en losse (uitneembare) beugels. Vaak is ook een combinatie van van een vaste en losse beugel tegelijk of na elkaar nodig.

Vaste beugels

Een vaste beugel

Een vaste beugel bestaat uit metalen slotjes, de zogenaamde brackets, die op de tanden en/of kiezen geplakt worden. Door deze brackets loopt een draad (de boog) die door middel van elastiekjes of door "schuifjes" aan de brackets vastgezet is. Deze draad kan strakker of losser versteld worden. Ook kan er een dunnere of dikkere draad gebruikt worden. Tanden en kiezen worden hiermee verplaatst.

Tip

De elastiekjes die bij de vaste beugel vaak gebruikt worden zijn tegenwoordig in allerlei leuke en felle kleurtjes te krijgen voor kinderen die er extra hip uit willen zien. Voor diegene die juist minder willen opvallen zijn er eventueel ook doorzichtige brackets en elastiekjes.

Losse beugels

Een losse beugel

Losse beugels kunnen uitgenomen worden. Voorbeelden zijn de plaatbeugel en de activator. Bij de plaatbeugel zit een kunststof plaatje tegen het gehemelte waar metalen draden aan verbonden zijn. Deze metalen draden kunnen vastgeklikt worden aan de tanden en kiezen.

Een activator is een losse beugel waarbij zowel een deel voor de bovenkaak als een deel voor de onderkaak aan elkaar vastzitten. Een activator beïnvloedt de groei van de kaken en kan alleen gebruikt worden als de kaken nog in de groei zijn (niet meer bij volwassenen).

De buiten(boord)beugel

Een buiten(boord)beugel, ook wel headgear genoemd, is een losse (uitneembare)beugel. Bij deze beugel worden wel twee ringetjes om de eerste grote kiezen van de bovenkaak geplakt. Hierin kan een metalen boog (de facebow) worden geschoven. Er kan kracht op deze boog worden uitgeoefend door een elastische band langs de nek of een kap over het hoofd (de headcap) vast te maken. Een buiten(boord)beugel wordt vaak gecombineerd met een andere beugel.