Beugel / Orthodontie

Met een beugel kan de stand van tanden, kiezen en kaken worden gecorrigeerd. Er zijn verschillende redenen voor het dragen van een beugel. Dit hoeven niet altijd puur esthetische redenen te zijn. Andere belangrijke redenen voor het dragen van een beugel kunnen zijn dat het gebit niet goed functioneert of moeilijk schoongehouden kan worden.

Tanden en kiezen van het blijvend gebit kunnen al scheef doorkomen, maar ze kunnen ook later scheef gaan staan. Vaak gaan scheef doorgekomen tanden of kiezen bij kinderen later vanzelf recht(er) staan doordat er door de groei van de kaak meer ruimte beschikbaar komt. Dit is echter niet altijd het geval. Ook kunnen door een verkeerde groei van de kaken de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen.

Een afwijkende stand van tanden en kiezen kan onder andere leiden tot kaakklachten en problemen met het kauwen. Maar ook klachten als hoofd- en nekpijn kunnen hierdoor veroorzaakt worden.

Bij het dragen van een beugel is een goede mondhygiëne essentieel. Dit geldt vooral bij een vaste beugel waar veel meer etensresten en bacteriën achter blijven zitten. Na de behandeling met een beugel moeten de tanden en kiezen behalve mooi recht ook nog mooi gaaf zijn!

Klik op één van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie over beugels: